ÁLLATSÜRGŐSSÉGI: AMIKOR NINCS IDŐ KÉSLEKEDNI!

image

Minden állattartó életében legalább egyszer előfordult már, hogy sürgősen állatorvoshoz kellett fordulni baleset vagy hirtelen rosszullét miatt. Mostani cikkünkben szeretnénk segítséget nyújtani a gazdiknak az azonnali ellátást igénylő állapot felismerésében, amivel megmenthetik kedvencük életét.

 

image

A természet ébredésével együtt jár az állatok ivari aktivitásának fokozódása, és megkezdődik az ivarzási szezon. Ilyenkor a kutyák és a cicák egyaránt párt keresnek maguknak, aminek pl. egy kerítés nem lehet akadály. A megszökött állatok gyakran szenvednek balesetet, amit általában gépkocsik okoznak. A bajba jutott vagy elrohan – feltéve, ha tud – vagy a helyszínen marad, látható kisebb-nagyobb sebesülésekkel. Mindkét esetben azonnali állatorvosi ellátásra van szükség, a belső sérülések sosem láthatóak, viszont végzetesek lehetnek. Gyakoriak ilyenkor a csonttörések, agyrázkódás, horzsolások, zúzódások, amelyek fájdalommal járnak és elfertőződhetnek. Az állatnak fájdalomcsillapítóra, antibiotikumra, sokkterápiára és hosszabb megfigyelésre van szüksége a felépüléshez.

 

image

Sürgősségi ellátást igényelnek a gyomorcsavarodást szenvedett ebek is. Ez a probléma főleg a nagytestű, idősödő állatokat érinti, amikor gyomrukat nem megfelelő mennyiségű vagy minőségű táplálékkal terhelik meg. Az etetést követő pár órán belül az állat nyugtalanná válik, sokszor feláll és leül, hasi fájdalmat jelez. Az idő előrehaladtával a gyomortájék elkezd puffadni, feszes és érzékeny, az állat öklendezik, de hányni nem képes. A tünetek egyre súlyosabbá válnak, és ha rövid időn belül nem kap orvosi ellátást, a kutya menthetetlenül elhullik. Ezért kerülni kell a késő esti etetést, javasolt a kora délutáni táplálék, mert a gazdának így lehetősége van az evést követő órákban megfigyelni állatát. Ha bajt észlel, van ideje cselekednie. Ezen kívül fontos, hogy a veszélyeztetett fajták (masztiff, dog, berni pásztor, németjuhász, stb.) napi táplálékmennyisége két részre legyen elosztva, valamint az etetések után (2-3 óráig) mindenképpen kerüljük el az ebek mozgatását (séta, játék, stb.). Figyelmet kell fordítani az étel minőségére is, hiszen a nehezen emészthetőek (csontok, hüvelyes zöldségek, káposztafélék, száraztáp!) szintén vezethetnek gyomorcsavarodáshoz. Kistestű kutyák esetében is okozhat bajt a nem megfelelő táplálék.

Idegen tárgyak (szétrágott játékok, gumilabda, zokni, felvágottak műbele, stb.) elfogyasztása bélelzáródást okozhat. Kezdetben étvágytalanság, hasi fájdalom, hányás, rosszullét mutatkozik. Jellemző a bélsárürítés elmaradása is. A hányási tünetek nem csökkennek az idő előre haladtával, az állat állapota rohamosan romlik. Ebben az esetben is sürgősségi beavatkozásra van szükség, csak így menthető meg kedvencünk élete.

 

image

Nem ivartalanított nőstény kutyáknál szembesülhetünk hirtelen kialakuló életveszélyes állapottal. A méhgyulladás gyakori betegség a középkorú illetve idős szukák esetében, ami legtöbbször fokozott nemi működésre vezethető vissza. Tünetei sokfélék lehetnek, ezért a betegség felismerése sem könnyű. Sokszor csak bágyadt, étvágytalan az állat, esetleg gyakori vizelés és nagy mennyiségű vízivás utalhat erre. Egyértelművé teszi a helyzetet, ha nemi szervéből sűrű, gennyes, bűzös váladék ürül. Ebben az esetben is a gyógyulás feltétele, ha időben megkapja az orvosi ellátást.

Az említett betegségek mellett vannak még olyan alkalmak, amikor nem lehet késlekedni (pl. túlzott allergiás reakció, epilepsziás görcsrohamok, heveny szívelégtelenség, stb.). Ezért fontos, hogy a gazdi figyelemmel kísérje állatát, és az első gyanús jel észrevételekor forduljon állatorvoshoz, hiszen ezzel megmentheti kedvence életét.

dr. Landauer Krisztina, dr. Varga József

 

< Vissza

Az oldal tartalma kizárólag a kedvencek-magazinja.hu weben osztható, az oldal tartalmát kizárólag csak a tulajdonos engedélyével vehető át. Engedély nélküli osztás esetén a feljelentést, és a jogi lépéseket megtesszük.