Csau – Csau kutya [fajtabemutató]

maxresdefault (21)

Csau – Csau kutya [fajtabemutató]

A csau-csau kutya bemutatása

Összefoglalás
– Neve(i): Csau – csau (Chow Chow)
– Származási helye: Kína
– Eredeti feladat: Őrző – védő kutya, vadászkutya
– Marmagassága: 46 – 56 cm
– Testsúlya: 20 – 27 kg
– Várható alomszám: 5 – 6 kölyök
– Várható élettartam: 10 – 12 év
– Elismert fajta-e? Igen

Története
– A csau-csau feltehetőleg tibeti származású, legalább 2000 éves kutyafajta. Ősének a tibeti dogot és a szibériai szamojéd spiccet tartják.
– Egyesek szerint a csau-csau kínaiul azt jelenti: ízletes, finom. Régen Kínában medvék ellen vadászebként használták, ám néha ínyencfalatként is tálalták, bundáját feldolgozták.
– Ugyanakkor a császári palotákban is tartották ezt a kutyafajtát, ahol drága szőnyegen aludt, és külön személy szolgálta ki.
– Európában népszerű Konrad Lorenz Ember és Kutya című könyvének megjelenése után lett. A Nobel-díjas tudós ugyanis vonzó, érdekes, eredeti kutyaként írta le.

Megjelenése
– Ami minden más kutyafajtától megkülönbözteti a csau-csaut, az a kékesfekete nyelv, a hasonlóan pigmentált ajkak, a szürkésfekete íny.
– Arckifejezése bizalmatlannak tűnik, tekintete sötétnek – ezeknek az az oka, hogy az alsó és felső szemhéj soha nem csukódik egymásra, csak éppen összeér.
– Megjelenése oroszlánszerű: méltóságteljes, nyaka körül „sörény” található.
– Színe: vörös, fekete, kék, fahéjszínű, krémszínű. Foltos nem lehet, csak fekete maszkos. A vízhatlan bundának egy különös sajátsága van, nem kutyaszagú!

Jelleme
– A csau-csau nyugodt, magabiztos, méltóságteljes és igazán karakteres kutya. Gazdájához és annak családjához hűséges, határozottan védelmezi őket. Éberen figyeli környezetét.
– Egygazdás kutya: ha kötődik valakihez, akkor az örökre szól, rendszerint csak egy embernek kötelezi el magát.
– Ennek az ebnek évekre van szüksége, hogy teljesen kifejlődjék. Külseje és belső jelleme is a negyedik, ötödik életévében stabilizálódik.

Társas viselkedése
– A csau-csau általában domináns a többi kutyával szemben. Érdekes, hogy a többi kutya bizalmatlan vele: ha megszaglásszák, utálkozva távoznak vagy rátámadnak.
– A gyerekekkel többnyire jól kijön, ha azok tisztelettudóan viselkednek vele.
– Macskavadász hírében áll, a macskákkal és egyéb háziállatokkal akkor nem szokott gondja lenni, ha fiatal korában hozzájuk szoktatták.
– Nem hajlandó bárkivel összebarátkozni, az idegenekkel szemben tartózkodóan viselkedik.

Tanítása
– A csau-csau alapvetően akaratos, független kutya.
– A nevelése során fontos számára a következetesség, de azt is inkább csak egy határozott, tekintélyes gazdától fogadja el. Soha nem parancsot teljesít, hanem gazdája kívánságát, mert szereti őt.
– Elég sok minden megtanítható neki, de tudni kell, hogy a csau-csau esetében a puszta ismételgetés nem célravezető.

Etetése
– A csau-csau kutya nem túl aktív fajta és lakásban is tartható, így fennáll az elhízás veszélye.

Mozgásigénye
– A csau – csau igen nyugodt vérmérsékletű kutya, ezért keveset is mozog.
– Bár szeret a szabadban lenni, inkább egy békés helyről figyeli a környezetét.
– A melegre érzékeny kutyafajta, ezért nyáron vigyázzunk a sétával, és sose hagyjuk autóban!

Alkalmazásai
– Az egész világon elterjedt, népszerű fajta. Nem kell őrző-védőnek nevelni, ösztönösen védi az otthonát, mert erre született.
– Tartható gyermekes családban is, de nagyszerű társ lehet egy olyan ember számára, akik a csendet és a nyugalmat szereti.
– Kertben és lakásban is gond nélkül tartható.

Az oldal tartalma kizárólag a kedvencek-magazinja.hu weben osztható, az oldal tartalmát kizárólag csak a tulajdonos engedélyével vehető át. Engedély nélküli osztás esetén a feljelentést, és a jogi lépéseket megtesszük.