IPPÓ, AZ IGAZI ZEBRAMÁR!

image

Ippo, egy firenzei zebra és szamár szerelemcsikója. Martin, a zebramén és Giada, a szamárkanca szomszédos kifutóban éltek egy vadasparkban, amikor Martin egy nap átszökött Giadához. Egy évvel később pedig megszületett Ippo, a zebmár kanca.

 

image

 

A zebra és más lófélék hibridjeit zebroidoknak nevezik. A pontosabb elnevezésük a szülők fajától függ, és mindig az apa fajának rövidítése szerepel elöl, az anyáé pedig hátul. A zebmáron kívül létezik például zebló (zebra-ló) és zóni (zebra-póni) is. A zebra-ló hibridek valamivel gyakoribbnak számítanak, míg a zebra-szamár hibridek elég ritkák.

 

image

image

A zebroidok külsőre alapvetően a nem zebra szülőre hasonlítanak, de csíkosak, a csíkok pedig főleg a lábakra vagy a nyaki részre korlátozódnak. Arany zebrának nevezik azokat a ló-zebra hibrideket, ahol a ló szülő pej (barna), és a hibrid pedig barna alapon csíkos. Természetüket tekintve az utódok már sokkal inkább a zebrákra hasonlítanak, ugyanis nagyon temperamentumos állatok.

image

image

A kromoszómák eltérő száma miatt (a szamárnak 62 van, a zebrának 32 és 46 között) ugyanis a mén zebmárok jellemzően sterilek, míg a kancák ritkán termékenyek lehetnek.

Forrás: Funguerilla

Az oldal tartalma kizárólag a kedvencek-magazinja.hu weben osztható, az oldal tartalmát kizárólag csak a tulajdonos engedélyével vehető át. Engedély nélküli osztás esetén a feljelentést, és a jogi lépéseket megtesszük.