Labrador retriever kutya

maxresdefault (1)

Labrador retriever kutya [fajtabemutató]

A labrador retriever hihetetlen vízszeretete miatt terjedt el az a legenda, mely szerint az újfundlandi és a vidra keresztezéséből származik. Bár régóta létezik, csak az 1900-as évek elején ismerték el önálló fajtának. Őseit új-fundlandi halászok hozták magukkal Angliába, ahol céltudatos tenyésztőmunkával a világ egyik legkiválóbb vadászebét faragták belőle.

A retriever szó a retrouve szóból származik, jelentése: visszahozni, apportírozni. Ez a tulajdonság nagy előny. Ez egy veleszületett készség, a labradornak olyan könnyed a fogása, hogy akár egy tojást is elhoz anélkül, hogy eltörné, éppúgy, mint közeli rokona, a golden retriever. A labradornak rövidebb, tömöttebb a szőre, mint a goldennek, de mindkettőjük lételeme a víz.

maxresdefault (1)

Nevével ellentétben nem a Labrador-félszigetről származik, hanem Újfundlandról, ahol a jeges vízben a halászok segítője volt. Angliába 1820 körül vitték be Új-Fundlandból. Malesburg gróf látta őket a tengerben, ahogy a tengerészekkel a mély vízben halakat fogdostak. Tetszését megnyerte, s így került Angliába. 1887-ben kapta a labrador nevet, ekkor már Angliában mint vadászkutya aratott sikert. A századfordulón angol arisztokraták újfundlandikat egyéb retriever fajtákkal, pointerrel és szetterekkel kereszteztek, így a tenyésztés során az ősénél rövidebb szőrű és finomabb testfelépítésű egyedek alakultak ki. Hengeres testű, erős állat. Széles, kissé burkolt koponya, sötétbarna vagy ébenfekete szem, rövid, kemény szőr, a vidráéhoz hasonló, erős, zászlótlan farok jellemzi. Farkát úszás közben kormányzásra használja. Többnyire jeltelen fekete színű.

 • Marmagassága:
  • 54-56 cm (kan)
  • 52-54 cm (szuka)
 • Súlya: 25-38 kg.
 • Várható élettartam: 12-13 év.

Szőrzete rövidebb, tömörebb, mint golden retrieveré. Szőre színe: fekete, zsemle és barna színű. Az a lényeg, hogy sohasem lehet foltokkal, csakis egyszínű labradort fogadnak el. Egyszerűen megbabonázza az embereket a gyönyörű tekintetével, a két szép mogyoróbarna szemével, még az is beleszeret, aki eddig tudomást sem vett az ebekről. Könnyedén tartható fajta, de azért hétvégeként (legalább) neki is jár egy jó kiadós séta, nagyon szereti a kirándulásokat, hegymászásokat is. Ha kell, ott fekszik a gazdája mellett, de ha kell, akkor nagyon energikus is tud lenni. Vigyázni kell az etetéssel, nem kell túl sok ételt adni neki, mert könnyen elhízik. Középtermetű fajták közé tartozik. Imádja a családját, a gyerekeket is nagyon szereti, nem kell félteni tőlük, mert még a fül-farok ráncigálást is könnyen eltűri. Nagyon könnyedén tanul és elég magas az intelligenciája. Nem annyira jó házőrzőnek, hisz éveken keresztül azt tanították neki, hogy az erős állkapcsát ne használja – a vadászatokon nagyon ügyes és egy kis sebet sem ejt a vadon, szinte egy tojást is oda tudna a gazdájának vinni úgy, hogy nem lenne semmi baja sem. Érdemes kihasználni sokoldalúságát, mert ezt a fajtát szinte mindenre lehet használni. De az sem baj, ha egyszerűen csak kedvencként tartjuk.Fontos, hogy mindig kedvesen bánjunk vele, ugyanis érzékeny fajta.Ám imád az ember közelében maradni, ennek érdekében akár az ágyra is felmászik.Intelligens kutya, kevés tanítással is meg lehet tanítani neki alapokat, mint például az ül, fekszik, marad, stb.A labda visszahozása, valamelyik labradornak magától értetődő, de van, amelyik maga szab labda-szabályokat: elrejti, elfut vele.A labradorról azt is tudni kell, hogy sok önálló “ötlete” van.Imádja az új szagokat, bármikor kész sétálni, kirándulni, és ha kert áll a rendelkezésére, ezt minden nap saját maga is kielégíti.két szőrrétege van, a második vízálló, ezért nem kell félteni a hideg víztől sem, persze hasa környékén ő is felfázhat, mint a többi kutya.Úszóhártyák találhatók lábujjai között, és vidrafarka van, amely segíti őt az úszásban. Tanulásban jelentősen motiválja egy-két falatka…egészséges fajta, ritkán pollenallergiája lehet, de csak tavasszal, és ez könnyen kezelhető, az állatorvos által felírt tablettával.

 

 

Alkalmazási területei

 • Kábítószer-keresés
 • Vakvezető kutya
 • Vízimentő kutya
 • Vadászat
 • Házi kedvenc
 • Szarvasgomba-keresés
 • Kutató-mentés

 

Forrás: Wikipédia

Az oldal tartalma kizárólag a kedvencek-magazinja.hu weben osztható, az oldal tartalmát kizárólag csak a tulajdonos engedélyével vehető át. Engedély nélküli osztás esetén a feljelentést, és a jogi lépéseket megtesszük.