(Német) Boxer Kutya [fajtabemutató]

maxresdefault (8)

(Német) Boxer Kutya [fajtabemutató]

A német boxer kutya jellemzői

Összefoglalás
– Neve(i): Boxer, Német boxer
– Származási helye: Németország
– Eredeti feladat: Vadászkutya, viadorkutya
– Marmagassága: 53-63 cm
– Testsúlya: 25-35 kg
– Várható alomszám: 6-8 kölyök
– Várható élettartam: 9-10 év
– Elismert fajta-e? Igen
maxresdefault (8)
Története
– A középkori kutyaábrázolások között már találunk a boxerre emlékeztető kutyákat. Ezeket bulldogokkal keresztezték. Az így kitenyésztett ebek ráakaszkodtak a bikára, medvére, és addig csüngtek rajta, amíg a vadászok le nem terítették.
– A modern boxer kialakulását a német tenyésztőknek köszönheti. Az első pontos adat 1890-ből származik: a müncheni “boxert” keresztezték fehér alapon csíkos angol bulldoggal.
– A következő lépésként kialakították a tiszta fehéret, hogy ebből kikísérletezzék a megfelelő színt: a csíkosat, és az őzbarnát.

Megjelenése
– Sárga vagy tigriscsíkos. Mindkét színnél megengedhetőek szimmetrikusan elhelyezkedő fehér jegyek, de ezek a testfelület egyharmadánál nagyobb területre nem terjedhetnek.
– Közepes nagyságú, sima szőrű, zömök, izmos kutya. Mozdulatai élénkek, erőteljesek. Tartása büszke, nemes.
– A boxer jellegzetes feje adja meg a fajta érdekes karakterét. Nem lehet sem túl kicsi, sem túl nagy. A legtöbb fajtával ellentétben “alul harap”, vagyis alsó metszőfogai 3-15 mm-rel előbbre állnak, mint a felsők.


Jelleme
– A boxer karakteres,ugyanakkor barátságos kutya. Víg kedélyű, kölyökkutyás pajkosságát öregkoráig megőrzi. Családjához nagyon szorosan kötődik.
– Nagyon mozgékony és eleven, olykor féktelen. Erős és bátor. Figyelmes, éber, de nem ugatós.
– Rendkívül gyors, jó ugró, robbanékony. Nem olyan embereknek való, akik lakásuk minden egyes berendezési tárgyát féltett kincsként őrzik.

Társas viselkedése
– A német boxer a gyerekeket nagyon szereti, megbízható, hűséges őrzője, játszótársa a kicsiknek, de az egészen kicsi gyerekeket nem árt óvni túlzott szilajságától.
– A jól nevelt, megfelelően szocializált boxernek nem lehet gondja más kutyákkal vagy háziállatokkal, bár a kan néha szívesen összeverekszik más kanokkal.
– Meggyőző módon, természetéből adódóan őrzi a lakást és a kertet, ugyanakkor a család barátait nagy lelkesedéssel üdvözli.

Tanítása
– A boxer nagyon értelmes kutya, mindig szeretne gazdája kedvében járni.
– Ha kedves, világos és következetes módon foglalkoznak vele, nagyon gyorsan tanul. Nem árt felkészülni arra, hogy ez az állat gyakran okosabb, mint a gazdája gondolná.
– Célszerű már korán leszoktatni arról a hajlamáról, hogy lelkesedésében felugráljon az emberekre.

Etetése
– Ez a kutyafajta imád mozgásban lenni, ezért kicsi az elhízás esélye, viszont fontos számára az etetés utáni nyugalmat biztosítani!

Mozgásigénye
– A boxer energikus kutya, sok mozgásra van szüksége. Vadászösztöne alig van, így póráz nélküli sétáltatása sem okozhat gondokat.
– Szeret együtt játszani és hancúrozni más kutyákkal, de szívesen labdázik is a gazdájával vagy annak gyermekeivel.
– Lakásban, kertben egyaránt ideálisan tartható. Bérházban sem okoz problémát: csendes, kiegyensúlyozott, a lakók nyugalmát nem zavarja.

Alkalmazásai
– A német boxer kutya testi adottságai (termete, mozgékonysága, hihetetlen ereje), temperamentuma, bátorsága, rettenthetetlen támadókedve miatt ideális személy- és házőrző.
– Ez a fajta kiváló társ a sportos családban, továbbá a kutyás sportok többségében nagyon jól teljesít.

Az oldal tartalma kizárólag a kedvencek-magazinja.hu weben osztható, az oldal tartalmát kizárólag csak a tulajdonos engedélyével vehető át. Engedély nélküli osztás esetén a feljelentést, és a jogi lépéseket megtesszük.