Pitbull kutya nevelése….

pitbull

Pitbull kutya nevelése….

Elég nehéz témához érkeztünk. A pitbull nevelése, szocializálása, kiképzése külön fejezet a kutyanevelésben. Abszolút nulla kutyás tapasztalttal – főleg ha még segítségünk sincs – merész vállalkozás pitbullt választani első kutyának. A pitbull rendkívül intelligens, érzékeny ( hatalmas lelke van! ), ragaszkodó fajta. De borzalmasan makacs, ami tulajdonképpen jó, de nevelés szempontjából kifejezetten “tragikus”. Hihetetlenül nagy a mozgásigénye, soha nem fárad el. De ha mégis, akkor egy – két óra alvás után mintha újjá született volna. Ha a mozgásigényét nem elégítjünk ki, magunkra vessünk. Néha bepörög, és hihetetlen rohangálás és ugrálás közepette porrá zúz mindent a lakásban, aminek nekirohan. A gazdi részéről alapkövetelmény az elszántság, türelem, következetesség. Nevelése kifejezetten erős kezet igényel! Kiskorától kezdve folyamatosan tudatosítani kell benne, hogy ki a falkavezér. Valószínűleg többször is bepróbálkozik majd felnőtt koráig. Ezeket a próbálkozásokat azonnal, határozottan, erőteljesen törjük meg. Miután hozzánk került a kölyök jelöljük ki neki a helyét, házát. Ez azért fontos, mert lehet, hogy furcsán hangzik, de a kutyának is szüksége van privát szférára. Kell neki egy hely ami csak az övé. A kijelölt rész tartsuk tiszteletben, itt soha ne háborgassuk kedvencünket. Már egészen kicsi korától kezdve elkezdhetünk foglalkozni vele, oktatgatni, persze szépen fokozatosan. Nagyon könnyen megtanul dolgokat, de ez nem jelenti azt, hogy mindig meg is teszi parancsra. Ezért fontos, hogy MINDIG következetesen hajtassuk végre a kutyával a kiadott parancsot. Célszerű minél többet foglalkozni vele, elég komolyan igényli az ember társaságát. Kifejezetten rosszul tűri a magányt, imád a szerettei között lenni. Istenként tekint gazdájára, és bár feltétel nélkül teljesíti minden akaratát, mégis szabadabb gondolkodású, mint az ismert munkakutya fajták. Természetesen azért hozzá kell szoktatni ahhoz is, hogy egyedül van otthon. Ha ez nem történik meg és folyamatosan együtt vagyunk vele, majd egyszer hirtelen magára hagyjuk otthon szörnyű bosszút áll érte. Arról nem is beszélve, hogy legalább fél napra megsértődik. Amúgy is elég sértődékeny típus. Ha valamiért bevágja a durcást, megvetően ránk néz, majd elvonul a helyére, ahol hátat fordítva nekünk mély álomba merül. Szerencsére nem haragtartó típus, mert az ébredést követően már farkcsóválva jön felénk boldogan. Nagyon fejlett a szégyenérzete is. Ha valami rosszat követett el – és ezzel ő is tisztában van – egy alapos dorgálást követően komoly lelki kérdést csinál a dologból. Mint a kisgyerekeknél, itt is fontos a napirend kialakítása ( etetési, sétáltatási időpontok ). Amennyire lehet, próbáljuk pontosan betartani. A kutyáknak nagyon fejlett az időérzékük.

Én azt az elvet vallom, hogy a kutyaiskoláknak egy haszna van, a gazdi – jó esetben – megtanul kommunikálni a kutyájával. A többi pénzkidobás. A bentlakásos kutyaiskolában nagyon engedelmes kutyákat nevelnek, csak az a kár, hogy leginkább az oktatónak engedelmeskednek ( ő a falkavezér ). Ezért fontos, hogy kutyánkat mi képezzük. Természetesen igénybe vehetjük a szakember segítségét, de csak mint tanácsadót. Magyarázza el és felügyelje milyen gyakorlatot, hogyan kell elvégezni a kutyával, DE A KUTYÁNKKAL MI FOGLALKOZZUNK, NE EGY IDEGEN.

Sokak számára nem túl szimpatikus megoldás az elektromos nyakörv használata. Viszont ha képesek vagyunk ésszel, következetesen használni, akkor rövid idő alatt igen komoly eredményeket tudunk elérni kedvencünknél. Minden kétséget kizáróan rendkívül hasznos eszköz, de csak a megfelelő kézben. A pitbullok nevelése tekintetében célravezetőbbnek tartom a büntetéses módszert, szemben a jutalmazásossal.

“A kutya a legállhatatosabb barát – az első, aki üdvözöl, és a legbátrabb, aki védelmez.” George Gordon Byron

cd3(2)

Az oldal tartalma kizárólag a kedvencek-magazinja.hu weben osztható, az oldal tartalmát kizárólag csak a tulajdonos engedélyével vehető át. Engedély nélküli osztás esetén a feljelentést, és a jogi lépéseket megtesszük.